BEYAZ AT VE HÜKÜMDAR
Kıssadan Hisse;
Hükümdarın birinin beyaz bir atı varmış. Hükümdar bu atını çok severmiş. Bir gün bütün maiyetinin huzurunda bulunduğu sırada:
-Bu beyaz atımın ölüm haberini getirenin kafasını uçurabilirim. Çok dikkatli olun. Çünkü bu beyaz atı canım kadar seviyorum. Demiş.
Günün birinde beyaz at ölmüş. Hükümdarın adamlarında bir telaş başlamış. Kimse beyaz atın ölümünü hükümdara haber vermeye cesaret edemiyormuş. Seyis başı düşünüp taşınmış. Bakmış olacak gibi değil.
-Ben gidip hükümdara haber vereceğim. Nasıl olsa bizim kafa gidecek. Demiş.
Seyis başı hükümdarın huzuruna çıkmış.
-Hükümdarım, sizin beyaz at var ya!
-Evet!
-Beyaz at, yatmış, ayaklarını dikmiş, gözlerini yummuş, karnı şişmiş, hiç nefes almıyor. Demiş.
Hükümdar öfke ve kararlılıkla ayağa fırlamış ve:
-Seyis başı, seyis başı! Desene benim at öldü!
Seyis başı hemen atılmış:
-Aman hükümdarım! Ben demedim, siz dediniz. Deyip, kafayı kurtarmış.
Bu hafta sizlerle bu hikayeyi paylaşarak dilin gücüne değinmek istedim. Dilin gücü, kelimeleri kullanma biçimimize bağlı olarak şekilleniyor, artıyor veya azalıyor. Kelime hazinemiz, dünyaya bakış açımız ile birleşince bu kelimeleri kullanma biçimimiz önem ve anlam kazanıyor.
Nlp’de kullanılan Meta Model, dili kullanarak söylenenlere açıklık getirme ve anlaşılır kılma sanatıdır. Meta Modelleme ise, sözel iletişimi daha sağlıklı ve anlaşılır bir boyuta taşır. Doğru soruyu sorarsak bilgiyi tam alırız. Konuşmalarımızda genellikle farkında olmadan eksiltiriz (Kısa konuşayım derken gerekli bilgiyi atlarız), çarpıtırız (Bilgiyi eksik vererek anlam değişmesine sebep oluruz.) veya genelleme (Yargıya dönüşmesi tehlikeli olabilir.) yaparız.
Normal koşullarda bir iletişimden bahsediyorsak, karşımızdakinin algıladığı kadar anlatmışızdır. Karşımızdaki bizi anlamadı ise burada “suçlu” değil ama “sorumlu” olan biziz.
Söyleme şeklimiz bir çok şeyi değiştirir.
Sevgi ve dilinizin gücü ile kalın. /27 Mart 2016
yesimengindeniz.com