Kritik Sorulara Devam…
İyi haftalar.
Geçen haftaki yazımda kritik sorulardan bahsetmiştim. Bu hafta, kritik sorulara örnekle açıklık getirdim.
Haydi bakalım, bir örnek ben veriyorum sonra hayatınıza uyarlamak size kalıyor. Kolay gelsin.
“Bir süredir sahip olmak için hayalini kurduğum bir nesne var. Ancak bir türlü gerekli parayı denkleştiremiyorum. Hep başka bir harcama kalemi çıkıyor. Vazgeçmek üzereyim galiba.”
Gelsin kritik sorular. Geçen hafta bazı noktaları tespit etmek gerektiğini yazmıştım. Başlayalım;
GEÇİCİ Mİ SÜREKLİ Mİ? demiştik.
“Yeterli paramın olmaması geçici bir durum mu?” ( Şu an düzenli ödemek zorunda olduğu x miktar var olabilir, onu öderken de ayrıca birikim yapamıyordur.)
“Şimdilik mi o parayı temin edemiyorum?” (Önünde 6 ay daha ödemeleri var.)
“Hiçbir zaman bu miktarda param olmayacak mı?” “Daha önce hiç bu miktarda bir birikim yapabildim mi?” “Yapabildiysem bunu nasıl başardım?” “O dönem nelerden vazgeçmek zorunda kaldım, ya da şimdi nelerden vazgeçersem bunu biriktire bilirim.”
KİŞİSELLİK KATALIM demiştik.
“Sadece ben mi birikim yapamıyorum, yoksa herkes mi biriktiremiyor?” “Bunu yapabilenler varsa, neyi nasıl yapıyorlar?” (NLP de ‘modelleme çalışması’ diyoruz. Bunu da başlı başına bir yazı konusu yapmam gerek. Çünkü bu birebir kopyalama değil. Değerli bir çalışma.) Hiç kimse birikim yapamıyorsa o halde ben haklıyım.”:))
OLAYIN KAPSAMINA BAKALIM demiştik.
“Ben sadece bu istediğim şeyi almak konusunda mı birikim yapamıyorum?” “Birikim yapma konusunda genel tavrım nedir?” “Almak istediğim şeyi ne için alıyorum? Bunun bana faydaları neler olacak? Bana faydası olurken, hayatımdaki başka insanları nasıl etkileyecek?” “Ben sadece para konusunda mı savurgan davranıyorum, yoksa zaman vb. konularda da savurgan tavırlarım var mı?”
KAYNAKLARA BAKALIM demiştik. Durumun kaynağı ne veya nerede?
“Gerekli olan miktarı biriktirememek benden mi kaynaklanıyor? (Gerekli olmayan şeyler için çok fazla harcama yapıyor olabilir. Harcama alanlarını gözden geçirebilir. Kazancını nasıl değerlendireceğini bilemiyor olabilir vb. )
” Yoksa bana bağlı olmayan nedenler mi var?” ( Şu an yapmakta olduğu işten elde ettiği gelir az olabilir. Geliri yeterli değilse bunu artırmak için neler yapabilir, aynı iş yerinde yükselmek için daha iyi bir performans veya daha iyi gelirle başka bir iş.)
BULDUĞUNUZ NEDENLERİ KONTROL demiştik.
“Sonuçta ben o istediğim şeyi alamıyorum. Bu sonucu değiştirmek benim elimde mi?”
Kişi cevaplarını sadece kendisinin bildiği bir çok soru daha sorabilir kendine. Kazancı az ise bunu artırmak için hiç çaba gösterdi mi? “Gelirimi artırmak benim etki alanımda değil” mi diyor. Ya halen yaptığı işe devam edip konfor alanında kalarak hayalini kurduğu şeyi hep hayal olarak saklayacak. Ya da sorularına cevap verip hemen harekete geçip kaynaklarını kontrole başlayacak..
” Öyleyse karar benim. Neyi seçersem onu yaşayacağım…”
Sevgili okurlar, ben bir nesne üzerinden size senaryo oluşturdum. Bu soruları istediğiniz alana uygulayın. Bir sınava hazırlanırken takındığınız tavra, iş, şehir veya ülke değiştirmek gibi kararsız kaldığınız bir alana, memnun olmadığınız bir davranışınıza -asabiyet, sıkılgan olmak, kendini hasta edercesine hassas davranmak-, ikili ilişkilerde her zaman yaşadığınız ve memnun olmadığınız bir davranışa ve hatta özellikle başarılarınıza ve olumlu özelliklerinize vb.
Hayal gücünüzün sınırlarını zorlayın, deneyimleyin ve sizde yarattığı farkları paylaşın.
Cevapları sizde olan, bol sorulu bir hafta diliyorum.
yesimengindeniz.com